zzp-boekhouder-275

Artikel 23 Vergunning

Wat zijn de voordelen?

Wat heb je eraan?

Niklas Plasmans

Wat is de Artikel 23 Vergunning?

Bij het importeren van goederen uit landen buiten de EU wordt door douane BTW ingehouden. Deze wordt dus door de douane bij invoer geheven. In de meeste gevallen wordt dit door de transporteur afgewikkeld (bijv. Fedex, DHL). Deze BTW dien je direct te betalen. (Later vraag je deze betaalde BTW in je reguliere aangifte BTW terug). Dat legt beslag op je liquiditeitspositie (Cash). 

Is het mogelijk dit te voorkomen? Jazeker. Voor ondernemers bestaat de optie om een Artikel 23 vergunning aan te vragen. De te betalen BTW wordt dan verlegd. Dus pas bij verkoop van de goederen wordt door de ondernemer BTW in rekening gebracht en afgedragen bij de belastingdienst.

Hoe werkt Artikel 23?

Wanneer je een artikel 23 vergunning hebt betaal je geen BTW bij het invoeren van goederen. Je geeft de verschuldigde BTW aan in de invoer aangifte. En tegelijkertijd trek je de BTW in diezelfde aangifte weer af. Resulteert op dat moment dus niet in een te betalen bedrag BTW. En dat is voordelig voor je kaspositie. 

Samengevat

Bij de invoer van goederen uit een niet-EU-land in Nederland zijn direct invoerrechten en invoer-BTW verschuldigd. Beschikt  je onderneming over een art. 23 vergunning? Dan wordt de verschuldigde Nederlandse invoer-btw aangegeven in de Nederlandse btw-aangifte. De invoer-btw is in dat geval niet verschuldigd ten tijde van de invoer. Als je onderneming voldoet aan alle voorwaarden en recht heeft op aftrek van btw, is per saldo geen btw verschuldigd, omdat de hiervoor bedoelde invoer-btw in diezelfde btw-aangifte weer wordt teruggevraagd.

Zie ook de site van de belastingdienst. In enkele vragen simpel aan te vragen. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, helpen we je graag. 

Specifieke vraag?

Mocht je een specifieke vraag hebben kun je graag vrijblijvend contact opnemen met ons.

Contact

Blijf op de hoogte

Alleen je belastingaangifte uitbesteden

Je btw-aangifte en inkomstenbelasting laten doen

Kies voor cheap BASIC

Nooit teveel betalen
Je belastingaangifte uitbesteden

Je administratie en belastingen laten doen

Gewoon. Goed geregeld.

Kies een boekhoudpakket

Succesvol ondernemen met een online boekhouder
Je boekhouding uitbesteden

Belastingtips

Goed op de hoogte blijven? Ontvang tips, tricks en nieuws met betrekking tot belastingen in Nederland.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en je voorkeuren te onthouden.