Elektrisch rijden
Hoe zit het met de belastingen?
Privé en zakelijke voordelen
Niklas Plasmans
Een veel gehoorde vraag is hoe het nu zit met het elektrisch rijden anno 2022. Onderstaand hebben de belangrijkste zaken opgenomen.
Algemeen
De Nederlandse overheid heeft het streven dat alle auto’s die nieuw van de band komen in 2030 emissieloos rijden. Naar schatting zijn daar in 2030 1,7 miljoen laadpalen voor nodig. Om mensen te stimuleren om elektrische auto’s of laadpalen aan te schaffen heeft de Nederlandse overheid subsidies en fiscale faciliteiten opgezet. Hieronder meer.
Subsidies (Privé)
Voor particulieren is op 3 januari 2022 de SEPP opgezet. SEPP staat voor Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. De subsidie is voor particulieren die elektrische personenauto’s uit de middenklasse kopen of leasen. De overheid heeft grenzen aan de subsidie gesteld. Het totale subsidiebudget SEPP is verdeeld over de periode 2020 t/m 2024. Per jaar worden de budgetten voor nieuwe en gebruikte auto’s vastgesteld. In 2022 is dat 71 MLN EUR voor nieuwe elektrische auto’s en 20,4 MLN EUR voor gebruikte elektrische auto’s. Het actuele resterende budget is te checken op: Link. Tip: Neem bij de aankoop van een auto de ontbindende voorwaarde dat de subsidie wordt toegekend op.
Samengevat: als u van plan bent een elektrische auto aan te schaffen is het slim om snel de subsidie aan te vragen. Het bedrag dat kan worden toegekend is voor een nieuwe auto 3.350EUR en voor een gebruikte 2.000EUR. Let wel op de voorwaarden. Bijv. het gaat om een kleine of compacte auto met een catalogusprijs tussen de 12.000EUR – 45.000EUR. Of: je dient de auto min. 3 jaar op naam te hebben. Tussentijdse verkoop = terugbetalen subsidie.
Indien u overweegt een auto voor uw onderneming aan te schaffen is SEBA opgezet. SEBA staat voor Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s. Het bedrag dat kan worden toegekend is 10% van de cataloguswaarde met een maximum van 5.000EUR. Het budget in 2022 is 22 MLN EUR.
Bijtelling (Zakelijk)
Bijtelling is het bedrag dat bij het salaris of resultaat wordt opgeteld. Standaard wordt deze berekend door: cataloguswaarde (nieuwprijs) x 22%. Over het totaal belaste bedrag wordt de belasting op berekend. Je betaalt dus belasting over de bijtellingswaarde. Bijtelling toepassen is verplicht indien je de zakelijke auto meer dan 500km per jaar gebruikt. Alleen auto’s die geen CO2 uitstoten mogen tot en met 2025 gebruik maken van een verlaagde bijtelling. De bijtelling van elektrische auto’s voor 2022 bedraagt 16% tot 35.000EUR – daarboven wordt de reguliere 22% gerekend. Het bedrag waarover de lagere bijtelling van 16% wordt geldt zal in 2023 worden verlaagd naar 30.000EUR. In 2025 wordt het lagere bijtellingspercentage verhoogd naar 17%. Vanaf 2026 geldt ook voor elektrische auto’s het normale bijtellingstarief van 22%. Zie onderstaande tabel.
Indien u een voertuig aanschaft en op uw naam zet (van uw bedrijf) is het bijtellingspercentage 5 jaar van toepassing. Dus in jaar x een auto nog op kenteken te zetten kan gunstig zijn.
Vrijstelling BPM en MRB (Privé en Zakelijk)
Daarnaast zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van de BPM en MRB (tot en met 2024).
MIA/VAMIL (Zakelijk)
De elektrische auto’s komt vanaf 2022 niet meer in aanmerking voor MIA/VAMIL. Let wel: voor sommige elektrische bestelauto’s (L7e- en waterstofvoertuigen) komen wel in aanmerking. Deze staan op de positieve lijst.
Laadpaal (Zakelijk)
Ten slotte de laadpaal. De aanschaf en de plaatsingskosten van een laadpaal zijn aftrekbaar. De btw op de aanschaf zijn als voorbelasting in de aangifte btw aftrekbaar. Let wel: maken klanten en andere relaties gebruik van de laadpaal? Dan is 21% btw verschuldigd. Op basis van de Milieulijst 2022 geldt voor de laadpaal de mogelijkheid tot de MIA (Milieuinvesteringsaftrek). Het aftrekpercentage voor de laadpaal bedraagt 45% mits de investering hoger is dan 2.500EUR. Let wel op tijdige aanmelding bij het RVO. Zie ook: link. Verder is de KIA (Kleininvesteringsaftrek) van toepassing. Deze bedraagt idealiter 28%.
Heeft u een zakelijke auto die u alleen zakelijk gebruik? Houd dan een kilometerregistratie bij. Het is verder belangrijk dat wij weten of je een zakelijke auto privé gebruikt. Laat ons dat dus altijd weten.
Bij vragen kun je uiteraard contact opnemen met ons.
Specifieke vraag?
Mocht je een specifieke vraag hebben kun je graag vrijblijvend contact opnemen met ons.
Contact